Antyoksydanty a wydolność sportowa.

Ćwiczenia fizyczne sprzyjają stresowi oksydacyjnemu, któremu przeciwdziałają przeciwutleniacze. W przeszłości suplementacja ta była szeroko zalecana, a ostatnio została uznana za zbędną ze względu na wpływ na wydajność. Czy naprawdę potrzebujemy antyoksydantów?
Ponad cztery dekady temu opublikowano pierwsze badania wykazujące, że długotrwały wysiłek fizyczny sprzyja stresowi oksydacyjnemu. Stan ten jest zaburzeniem równowagi, którą organizm neutralizuje za pomocą antyoksydantów. Od czasu tego odkrycia, wiele późniejszych badań skupiło się na analizie roli antyoksydantów w zdrowiu i wydajności.² Jaką rolę odgrywa stres oksydacyjny w naszym organizmie? Czy potrzebujemy suplementacji antyoksydantami? Czy mają one wpływ na wydajność sportową?

Co to jest stres oksydacyjny?

Kiedy ćwiczymy, w naszym organizmie wytwarzane są reaktywne formy, znane jako wolne rodniki. Fakt, że ćwiczenia fizyczne powodują stres oksydacyjny może wydawać się szkodliwy, ale wiemy, że przynosi on wiele korzyści, takich jak rola kardioprotekcyjna. Stres oksydacyjny był kiedyś rozumiany jako zmiana równowagi pro-utleniaczy/antyutleniaczy na korzyść tych pierwszych, ale nie odzwierciedla to rzeczywistości komórkowej. Nie ma również przekonujących dowodów na to, że długotrwałe ćwiczenia o wysokiej intensywności powodują szkody fizjologiczne, z wyjątkiem skrajnych przypadków.
Dlatego stres oksydacyjny, który był postrzegany jako wróg, nie jest już takim wrogiem. Jest on niezbędny dla pewnych adaptacji do ćwiczeń (tworzenie nowych mitochondriów, nowych naczyń krwionośnych, narodziny neuronów, itp.).

Suplementacja antyoksydantów i rozwój nauki.

Suplementy antyoksydacyjne były przez lata umieszczane na obu "skrajnościach", od absolutnie koniecznych do szkodliwych. Jak to możliwe? Uważano, że stres oksydacyjny wywołany przez ćwiczenia w organizmie powinien być przeciwdziałany przez antyoksydanty. W związku z tym odradza się suplementację antyoksydantami, ponieważ prowadzi ona do zmniejszenia adaptacji molekularnej, biochemicznej i fizjologicznej. Jak to często bywa w nauce, nie wszystko jest czarno-białe. Najbardziej solidne dowody wskazują na potrzebę indywidualizacji zaleceń suplementacyjnych.

Korzyści płynące z antyoksydantów.

Wyniki badań tej grupy są zgodne z konsensusem Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego w sprawie suplementów diety i wyników sportowych, w którym podkreślono, że niektóre suplementy są korzystne w korygowaniu niedoborów składników odżywczych i korzystnie wpływają na zdrowie i wyniki sportowe, tak jak w przypadku przeciwutleniaczy.
Pomimo wysokich wymagań treningowych, dowody wskazują, że wielu sportowców wytrzymałościowych stosuje dietę, która nie zawiera wystarczającej ilości antyoksydantów, aby sprostać wymaganiom ich aktywności fizycznej.
1. Witamina C i E.
Suplementacja witaminą E, często w połączeniu z witaminą C, jest powszechna wśród sportowców ze względu na jej działanie antyoksydacyjne. Istnieją dowody na korzystne działanie suplementacji witaminą E w przypadku sportowców trenujących na wysokości lub wykonujących ćwiczenia o wysokiej intensywności z krótkimi przerwami na regenerację.
2. Witamina D.
Rola witaminy D w funkcjonowaniu układu odpornościowego jest determinująca. Niski poziom witaminy D powoduje stan prozapalny, który prowadzi do przewlekłego zapalenia o niskim stopniu nasilenia, stałego gromadzenia się uszkodzeń biologicznych i ostatecznie do postępu choroby przewlekłej. Wykazano, że witamina D wiąże się ze wzrostem cytokin przeciwzapalnych i spadkiem cytokin prozapalnych (białek regulujących funkcje odpornościowe).
Witamina D wydaje się być bardzo ważna dla ogólnego stanu zdrowia, ale także dla wyników sportowych. U sportowców, kobiety mogą mieć większe ryzyko niedoboru witaminy D. Wykazano, że suplementacja witaminą D może pozytywnie wpływać na mięśnie i odpowiedź immunologiczną zarówno u sportowców, jak i w populacji ogólnej.

Ekscytująca przyszłość żywienia.

Idea dostosowania do każdej osoby, odpowiedniego składnika odżywczego w odpowiednim czasie, jest podejściem, w kierunku którego ewoluuje żywienie. Trudno jest to zindywidualizować, ale nie możemy formułować uniwersalnych stwierdzeń typu: przeciwutleniacze są złe dla wydajności. Wykazano, że zindywidualizowana suplementacja przeciwutleniaczami w oparciu o niedobory skutkuje poprawą wyników.