Wegańskie sałatki – na imprezę i nie tylko

Sałatki są pyszne, zdrowe i mogą być bardzo różnorodne. Łatwo możemy je przygotować również w wersji całkowicie roślinnej. Do wegańskiej sałatki możemy dodać nie tylko warzywa, ale również egzotyczne owoce, grillowane tofu lub kotlety sojowe. To klasyczne danie wcale nie musi być nudne! Dodatkowo sałatki mogą być naprawdę wartościowym pożywieniem, jeśli do ich przygotowania użyjemy zdrowych składników i nie dodamy dużo tłuszczu. Kiedy urządzamy u siebie w domu imprezę, warto przyrządzić to danie, ponieważ uwielbiają je zarówno weganie, jak i osoby na diecie odchudzającej.

Wegańska sałatka „gyros”

Sałatka typu gyros robi furorę na wszystkich imprezach, nic dziwnego, bo jest wyjątkowo przepyszna! Musimy jednak mieć na uwadze, że kawałki smażonego mięsa wieprzowego są tłuste i wysokokaloryczne. Na szczęście sałatkę gyros można przygotować także w wegańskiej wersji. Do jej przygotowania wystarczy miks warzyw (np. pomidory, cebula, ogórek, papryka i kukurydza), a także wegański gyros, który można zrobić z kotletów sojowych. Dressing możemy przygotować z mieszanki sosów sojowego i srirracha. Jeśli nie zależy nam na niskiej kaloryczności, możemy również użyć wegańskiego majonezu i ketchupu. Sałatkę najlepiej układać warstwami w dużej misce, a każdą warstwę przekładać sosem.

Więcej przepisów na apetyczne sałatki znajdziesz pod adresem: https://www.kaufland.pl/przepisy/salatki.html

Lekka sałatka z czerwoną fasolą, mango i tortilla chips

Kolejna propozycja, która przypadnie do gustu wszystkim fanom roślinnej kuchni w stylu Tex-Mex. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i chrupiąca. Oprócz sałaty, czerwonej fasoli, mango i chipsów tortilla (można je przygotować samodzielnie), potrzebne będą także awokado, papryka i pomidory. Wszystkie składniki należy wymieszać w jednej misce. Sałatkę możemy doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą i pietruszką. To danie jest bajecznie proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w upalne dni. Jeśli uwielbiamy pikantne jedzenie, możemy zmodyfikować nieco przepis i dodać do sałatki salsę.

Wegańska caprese

Ta apetyczna i kolorowa sałatka, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. W tradycyjnej wersji składa się z bazylii i pokrojonych w plastry pomidora i bawolej mozzarelli. Ser możemy przygotować w wersji roślinnej, aby to zrobić musimy zblendować namoczone owoce nerkowca z agarem, olejem kokosowym, płatkami drożdżowymi i mąką z tapioki. Z pozoru wydaje się, to dość skomplikowane, jednak kiedy już opanujemy sztukę tworzenia wegańskiej mozzarelli, będziemy mogli ją wykorzystywać w wielu różnych daniach. Jeśli nie chcemy przygotowywać sera samemu, da się go zastąpić pokrojonym w plastry tofu naturalnym.